|
Załóż konto
Sklep Megashop
Wpisz minimum 3 znaki nazwy, kodu lub tagu by zacząć wyszukiwanie
KOMOSA RYŻOWA QUINOA  BIAŁA 0,5kg 500g SUPER JAKOŚĆ DIETA - megashop KOMOSA RYŻOWA QUINOA  BIAŁA 0,5kg 500g SUPER JAKOŚĆ DIETA - megashop

megashop

KOMOSA RYŻOWA QUINOA BIAŁA 0,5kg 500g SUPER JAKOŚĆ DIETA

9.89

Komosa ryżowa, znana także jako quinoa lub ryż peruwiański, do Europy trafiła z Ameryki Południowej, a ściślej mówiąc, z terenów dzisiejszego Peru, gdzie za jej uprawę odpowiadali ówcześni Inkowie, w związku z czym jest ona jedną z najstarszych znanych ludzkości roślin uprawnych i jadalnych. Co więcej, nazywana “świętym złotem Inków”, komosa rosła niemal wszędzie, także na wyżej położonych partiach gór, i nie straszne jej były mrozy, przez co stanowiła ulubienicę Inków, a nawet ich władców, którzy czasem osobiście ją wysiewali. Komosa, choć z rodziną traw nie ma nic wspólnego, jest zaliczana do pseudozbóż, gdyż podobnie, jak one, wytwarza duże ilości skrobi i jest pożywna. Co ciekawe, komosa stanowi także bogate źródło pełnowartościowego białka, zawiera zdrowe tłuszcze i dostarcza dużej ilości witamin i składników mineralnych, dzięki którym odznacza się szeregiem wyjątkowych właściwości, szczegółowo opisanych poniżej.



Komosa ryżowa, zgodnie z tym, co twierdzą naukowcy, jest bogatym źródłem wysokiej jakości białka i zawiera komplet aminokwasów egzogennych, zwanych też niezbędnymi. Związki te, choć bardzo potrzebne organizmowi, by ten mógł prawidłowo funkcjonować, nie są przez niego wytwarzane, w związku z czym musi on je stale pobierać z zewnątrz, drogą pokarmową. Komosa ryżowa, w związku z wysoką zawartością pełnowartościowych białek, jest więc doskonałą alternatywą białka zwierzęcego w diecie wegan i wegetarian.

Komosa, poza wysokojakościowym białkiem, jest także cennym źródłem innego ważnego składnika – zdrowych kwasów tłuszczowych, a dokładniej tłuszczy nienasyconych, a w tym kwasu oleinowego, linolowego i linolenowego, których spożycie wspiera obniżanie poziomu cholesterolu we krwi i ogranicza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia, jak miażdżyca. Quinoa jest także gorąco polecana osobom cierpiącym na cukrzycę, gdyż składa się głównie z węglowodanów złożonych i zawiera błonnik, zaś jej indeks glikemiczny jest niski i wynosi zaledwie 35.

Quinoa wskutek zawartości dużej liczby flawonoidów, jak kwercetyna i kempferol, odznacza się wysoką aktywnością antyoksydacyjną i wspiera walkę z wolnymi rodnikami, przez co jest ona rekomendowana wszystkim trenującym. Wolne rodniki, stanowiące niesparowane atomy tlenu, powstają w organizmie człowieka nieustannie jako efekt działania wielu czynników, jak aktywność fizyczna czy przemiana wdychanego tlenu na energię, i uszkadzają struktury zdrowych komórek i DNA, co wpływa na pogorszenie ogólnego zdrowia organizmu oraz zwiększa ryzyko rozwoju groźnych schorzeń, w tym również raka i miażdżycy. Komosa, jako produkt stanowiący źródło cennych antyoksydantów, neutralizuje działalność wolnych form tlenu i wspomaga ich usuwanie z organizmu, dzięki czemu przywraca zdrowie i spowalnia przyspieszone starzenie się tkanek, również będące efektem działania wolnych rodników.

Polecamy także